Konijnen en warmte

Verkoeling

De afgelopen dagen was het al warm, maar de komende dagen is het nòg warmer! ☀️

Wist je dat konijnen ontzettend slecht tegen warmte kunnen?

Dit komt omdat konijnen niet kunnen zweten zoals wij dat wel kunnen. Bij temperaturen vanaf 24 graden krijgen konijnen het zwaar. Daarom hebben konijnen in de zomer vaak verkoeling nodig! Deze verkoeling kun je op verschillende manieren bieden

  • ?????????: een granieten steen blijft koel en is hierdoor heerlijk om poten en buik lekker te koelen. Leg op verschillende plekken tegels. Zorg dat de konijnen de keuze hebben om er wel of niet op te liggen.
  • ??? ???: De ice pod is een knaagbestendige schijf die je eerst 4 uur in de vriezer doet. Daarna kun je de schijf in het verblijf van je konijnen leggen. De schijf biedt zowel verkoeling als het konijn erop gaat liggen, maar geeft ook verkoeling aan de omgeving. Het is handig om twee ice pods te hebben, zo kun je ze elke 4 uur omwisselen en hebben je konijnen altijd de mogelijkheid om verkoeling te zoeken. Geef je konijnen altijd de keuze of ze gebruik maken van de ice pod.
  • ???????: Konijnen kunnen de bovenste, warme laag van het zand eraf graven, waardoor ze bij de onderliggende koelere laag komen. Als ze hierop gaan liggen, geeft dit verkoeling.
  • ???????: Zorg altijd voor schaduw! Zitten jouw konijnen buiten? Zorg dan dat er altijd veel schaduwplekken zijn.
  • ????: Laat je konijnen zo veel mogelijk met rust. Geef hen de keuze om te bewegen, bied niets aan qua training/hersenwerk. Zo kunnen zij nu al hun energie gebruiken voor het reguleren van hun lichaamstemperatuur.

Let daarnaast ook op de groene vleesvlieg. Helaas komt deze af op bijv. poep die in de vacht hangt. De vlieg legt eitjes in de vacht, hier komen maden uit en deze eten jouw konijn uiteindelijk op (???????). Controleer de achterhand van jouw konijn(en) regelmatig en spuit de achterhand eventueel in met een spray tegen myiasis.

Keep them cool! ❄️

Nijntje bij de icepod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *