Clickertraining

Een hele tijd geleden heb ik voor het laatst met behulp van clickertraining de vervoersbox geoefend. Dit is een oefening waarbij je jouw konijn kunt trainen om zelf de vervoersbox in te gaan. Ideaal, omdat je zo je konijn niet achterna hoeft te zitten! Daarnaast versterkt trainen jullie band.

Hieronder een uitleg wat clickertraining is en hoe je deze oefening kunt opbouwen.

Een clicker is een kastje met een metalen plaatje, welke een ‘click’geluid maakt als je deze indrukt. Dit wordt bijv. ook veel gebruikt bij hondentraining. Met clickertraining laat je jouw dier zelf nadenken bij welk gedrag het een beloning krijgt. Als het dier de ‘click’ hoort, weet het dier (na aanleren) dat het het goede gedrag liet zien en een beloning kan verwachten. Met de clicker kun je je konijn ‘belonen’ op het exacte moment dat het goed gedrag vertoont. Bij een click krijgt je konijn altijd een beloning, ook al click jij voor jouw gevoel of het verkeerde moment. Hoe ga je te werk?

  • In eerste instantie wil je aanleren dat je konijn leert dat ‘click = lekkers’. Dit doe je door te clicken en daarna te belonen. Doe dit een stuk of 10 keer achter elkaar. Dit kan meerdere keren per dag en meerdere dagen achter elkaar.
  • Als je konijn om zich heen gaat kijken en als het ware gaat zoeken naar de click, dan is de kans groot dat je konijn begrijpt wat de click betekent. Dit is het moment waarop je de vervoersbox erbij kunt halen. Nu ga je bijv. clicken op het moment dat je konijn (al is het maar heel even) naar de vervoersbox kijkt. Dit herhaal je weer een aantal dagen, totdat je konijn het doorheeft. Vervolgens click je als je konijn bijv. twee stapjes richting de vervoersbox doet. Daarna als ze er aan ruikt, als ze haar kopje erin steekt, twee pootjes erin etc. Soms kan het zijn dat je even een stapje terug moet doen. De laatste stap is het
    vervoersboxje in en het deurtje dicht. Als je konijnen op dit punt relaxed zijn, ben je al super ver!
  • Daarna volgt het trainen met optillen van de box. Bouw dit ook in stapjes uit. Dus eerst bijv. 1 cm van de grond tillen, clicken (als ze relaxed zijn, zo niet dan stapje terug) neerzetten en belonen. Daarna wat hoger, stukje lopen etc.

Belangrijk bij het trainen is dat de beloning klein is en het konijn er niet te lang op moet kauwen. Dan is ze de focus kwijt. Daarnaast nemen konijnen regelmatig even pauze om alles te verwerken. Ze lopen dan vaak even weg en komen daarna weer terug. Dit is normaal. Oefen is sessies van hooguit 5-10 minuten. Probeer erop te letten wanneer de focus verslapt of wanneer het konijn wegloopt en niet terug komt. Dan is het genoeg geweest. Liever een paar korte trainingssessies dan 1 lange.

Heel veel succes en plezier tijdens het trainen! ? En als je vragen hebt, stel ze gerust.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *